28 Ιουνίου 2010

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΚΑΤΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.....



Εδώ και αρκετό καιρό δεν έχω κάνει καμία ανάρτηση, γιατί πολύ απλά δεν έγραφα τίποτα. Λίγο οι ρυθμοί της ζωής, λίγο η γενική κατήφεια και απογοήτευση με πήραν από κάτω. Και ύστερα είναι και το άλλο… Οι αρνητικές απαντήσεις των εκδοτικών οίκων ή η απουσία οποιασδήποτε απάντησης με έκαναν να πιστεύω ότι δεν αξίζει τον κόπο. Ένας πολύ γνωστός εκδότης, μάλιστα, μου είπε: «Μπορεί αυτά που μου έφερες να διαβάσω να είναι καλύτερα από κάποια του Τριβιζά, μα αυτός είναι Ο Τριβιζάς και ξέρω ότι θα πουλήσω»!!! Νόμιζα ότι πήγα να πουλήσω πατάτες μα έμειναν απούλητες, γιατί δεν ήταν Νευροκοπίου!!!! Σεβαστοί οι συγγραφείς που με τα βιβλία τους μεγαλώσαμε, που τα προτείνουμε στα παιδιά μας και στους μαθητές μας, που «άνοιξαν δρόμο» στο χώρο της συγγραφής παιδικών βιβλίων, μα έχουν καταντήσει «απολιθώματα» στα ράφια των βιβλιοπωλείων και κάθε χρόνο ανακυκλώνονται ξανά και ξανά από τους ίδιους εκδοτικούς οίκους! Έλεος!

Αν και δεν έγραφα άλλο, δεν το έβαλα κάτω και συνέχιζα να στέλνω χειρόγραφα και βιογραφικά μέχρι που η απάντηση ήρθε από έναν καινούριο εκδοτικό οίκο που συστάθηκε με σκοπό, όπως λέει ο εκδότης ο κ. Μουρατίδης, «να κυκλοφορούμε «χαλαρά» και χωρίς το άγχος των πωλήσεων να κρέμεται πάνω απ’ τα κεφάλια μας σαν δαμόκλειος σπάθη, μερικά βιβλία που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν τύχη.» Αυτές είναι οι Εκδόσεις Τετράγωνο(www.ekdoseistetragono.gr). Με συνέπεια στην υπόσχεση και στο όνειρο κυκλοφόρησαν τα πρώτα παιδικά και όχι μόνο, βιβλία. «Τα Παραμύθια της Θάλασσας» που βρέθηκε στα χέρια μου είναι από τα λίγα βιβλία παιδικά των τελευταίων χρόνων που θα μπορούσα να πω ότι είναι υπόδειγμα αισθητικής , εικονογράφησης και τυπώματος. Προσεκτική δουλειά με σεβασμό στο δημιουργό, στο κείμενο και στο παιδί.

Εκτός από το δικό μου παραμύθι με τίτλο «Τα ξωτικοπάπουτσα» ανυπομονώ να πάρω στα χέρια μου το βιβλίο της Ελίζας Μπακοπούλου «Ένα αγόρι που κολύμπησε να φτάσει το φεγγάρι» με την παραμυθένια εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα.

Αν και οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, τα παραμύθια τελικά ποτέ δεν χάνουν τη μαγεία και την αξία τους. Άλλωστε αν τα εξετάσουμε από την πλευρά της ετυμολογίας αυτός είναι ο ρόλος τους, να παρηγορούν, να κάνουν την πραγματικότητα λίγο πιο υποφερτή. Γι’ αυτό πάντα λέω: «Να αποφεύγεις όσους δε διαβάζουν παραμύθια και να φοβάσαι αυτούς που τα λεν με ευκολία»!!!

10 σχόλια:

  1. Καλό δρόμο λοιπόν στα ξωτικοπάπουτσα!

    όλα υπομονή θέλουν, επιμονή και τόλμη..

    κάποτε έρχεται η δικαίωση ή έστω η αναγνώριση της προσπάθειας..

    τις καλύτερες ευχές μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ πολύ, Ευρύνοε!!!Αλήθεια επειδή έχω πολύ καιρό να μπω στον ιστόκοσμο, τι απέγινε ο Κύων;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννοείς το φόρουμ που έχουμε υποθέτω..

    ζεί και βασιλεύει σαν τον Μέγα Αλέξανδρο :)

    αν εννοείς κάτι άλλο, δώσε μου στίγμα να οδηγηθώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια Μαρία για την έκδοση του πρώτου σου βιβλίου. Όσο για τις ¨πατάτες¨ δυστυχώς έτσι λειτουργεί το σύστημα. Αυτό να μη σε αποθαρρύνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ, Δημήτρη μου!!!Καλό καλοκαίρι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια, εκατό φορες! Τα παραμύθια και τα στιχάκια σου θα παίρνουν άλλη διάσταση όταν είναι τυπωμένα στο χαρτί και συνοδεύονται απο εικονογράφηση. Θα πρέπει να είσαι πολυ περήφανη και χαρούμενη. Καλή συνέχεια και εις ανώτερα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ zekia! Αυτό είναι που με κανει να χαίρομαι πάρα πολύ, η άλλη διάσταση που παίρνουν τα παραμύθια, όταν η εικονογράφηση τα υποστηρίζει και γιατί όχι, τα συμπληρώνει!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και όμως... τελικά όσοι είναι κυνηγοί ονείρων... τα καταφέρνουν τελικά... θα το ψάξω ... γιατί εξακολουθώ να "παραμυθιάζομαι"... καλή επιτυχία σου εύχομαι...

    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ πολύ Οδοιπόρε!!! Το παραμύθι ακόμη δεν κυκλοφόρησε αλλά στα βιβλιοποωλεία αυπάρχει το πρωτο με τίλτο "Σκιάχτρα, σκουπόξυλα και ξωτικά" είναι ό,τι πρέπει για "παραμύθιασμα"!
    Φιλιά κι από μένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ! ! ! ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΛΟΙΠΟΝ ΚΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ MAROULADAS ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ! ! !
    ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΑ ΞΩΤΙΚΟΠΑΠΟΥΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή